Kus kus s balkánským sýrem

9. října 2016 v 11:31 | Krejdom |  Recepty pro vařiče čajů
Bez jednoho dne přesně před měsícem jsem odjela na soustředění korespondenčích seminářů K-SCUK. Letos poprvé jako organizátorka. Stala se nám ovšem taková nemilá věc, že jsme nesehnali pro soustředění kuchaře. Statečný M. se nakonec přihlásil jako garant kuchyně, ale s tím, že on jen zajistí, že budou suroviny, technologické postupy a my to uvaříme.
Možná jste už odhadli podle článků v této rubrice, že já žádný ohromný kuchař nejsem a tak jsem se snažila kuchyni pečlivě vyhýbat. Abych ale nenechala ostatní ve štychu, přislíbila jsem, že se ujmu přípravy kus kusu.
Kus kus je moje velmi oblíbená surovina. Stačí zalít vřící vodou, přidat další ingredience codůmdal podle chuti a je to. Hotovo za deset minut (pokud umíte rychle krájet olivy).
Jenže příprava i takového kus kusu pro 35 lidí, je trošku náročnější...

Kus kus s balkánským sýrem

[35 porcí, 1 hodina]
  • 3 kg kus kusu
  • 1 kostka másla
  • 1,5 kg balkánského sýra
  • 6 okurek
  • 8 plechovek kukuřice
  • 9 kostek zeleninového bujónu
  • 1 pytlík oregána
  • 1 pytlík bazalky
Okurky a balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Z kukuřice slejeme vodu (tu využijeme za chvíli, takže ji nevylíváme) a přidáme k okurkám a sýru a promícháme (na to je potřeba fakt velký hrnec).
Na sporák položíme velký hrnec a zapneme pod ním všechny čtyři plotýnky, dovnit vlijeme vodu z kukuřice. Dáme vařit tři rychlovarné konvice (množství vody dle informací na balení kus kusu, ale bylo to něco kolem 2,7 litru) a vodu z nich vlejeme do hrnce na sporáku. Pozor! voda vře a má tendenci vyšplíchnout, když do ní něco vhazujete, proto to dělejte z malé výšky a nebo pomocí lžičky atp. Do vody přidáme kostku másla rozdělenou na menší části, aby se rychleji rozpustila. Dále do vody rozdrobíme kostky bujónu. Necháme vše pořádně rozpustit a chvíli povařit. Do vody nasypeme kus kus a promícháme. Vypneme sporák a hnec přiklopíme (nejlépe pokličkou, případně nějak improvizovaně). Za dvě minuty kus kus opět promícháme, vsypeme do něj oregáno a bazalku a opět promícháme a přikopíme.
Před podáváním přimícháme okurky, sýr a kukuřici. Tadá!

Kus kus si spousta účastníků moc pochvalovala, především zabodoval u vegetariánů. ;) Nevegetariáni měli možnost si do něj přimíchat ještě nakrájené párky, co zbyly od večeře.
 


Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. října 2016 v 13:10 | Reagovat

Vařit v prádelňáku byl vždycky můj sen...

2 Eliss Eliss | Web | 9. října 2016 v 14:24 | Reagovat

Zajímavý recept, balkánský sýr jsem ještě neměla

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama